Archief
Facebookpagina My Cakes

Facebookpagina My Cakes

Bakker uit Monster verandert moorkop in roomkop: 'verwijst naar discriminatie'

Een bakker uit de Zeestraat in Monster verkoopt niet langer moorkoppen maar roomkoppen. "De naam moorkop stuit ons tegen de borst", laat hij op Facebook weten. "Anno 2020 moet je niet meer een naam willen hebben die verwijst naar discriminatie."

Volgens de bakker wordt moor ook wel eens vergeleken met Zwarte Piet, "waar gelukkig verandering in komt", zo schrijft hij. Over de naam moorkop heeft hij zelfs mailtjes binnen gehad of het niet anders kon. Hij hoopt dat bakkers van Nederland 'de bakker van morgen worden' en dit voorbeeld volgen.

Op de Facebookpagina van My Cakes zijn vooral positieve reacties te lezen. Onder de artikelen van andere media zijn mensen juist boos. "Dit moet toch niet gekker worden", klinkt er. En "ik hoop dat deze man ook geen witte bolletjes meer verkoopt. Heb hier een vervelende associatie mee."

Hema

Net als de Monsterse bakker Jurgen Verwoerd gaat ook de Hema het woord moorkop niet meer gebruiken. Vanaf 30 maart heet het gebakje de 'Chocoladebol', weet mediapartner Omroep West.

Voor de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) is de discussie rond de naam van de moorkop nieuw. "Wij hebben geen signalen van andere bakkers ontvangen dat zij klachten over de naam moorkop krijgen. Natuurlijk kan het zijn dat een individuele bakker deze vraag van zijn klanten krijgt. Dan is het zijn eigen keuze om de naam wel of niet te veranderen. Maar voor ons is dit de eerste keer dat wij dit horen."

Categorieen:
Monster Economie