Archief
Henk Groenendaal

Henk Groenendaal

Nostalgische beelden Midden-Delfland hit op internet

Het opknappen van oude dorpsfilms uit Midden-Delfland blijkt een schot in de roos. De films over Schipluiden uit de jaren '50 en '60 zijn onlangs gerestaureerd en al honderden keren bekeken. De dorpsfilm van Den Hoorn heeft zelfs al 5.600 kijkers getrokken. Binnenkort komt de film van Maasland online.

Het restaureren van de beelden is het werk van Henk Groenendaal. Voor een minuut historisch materieel is hij ongeveer een uur bezig. "Elk beeldje wordt gefotografeerd en daar maak ik een film van", zegt de restaurateur.

De naoorlogse films van Schipluiden, Den Hoorn en Maasland zijn toentertijd gedraaid door Johan Adolfs uit Twente, in opdracht van dorpsverenigingen. Daar verdiende hij een goed belegde boterham mee, want tussen 1948 en 1970 maakte hij zo'n 1.500 dorpsfilms in Nederland.

Op het YouTube-kanaal van Henk Groenendaal is veel meer nostalgie te zien. Zo zijn er de kleurenfilms van de families Schenkeveld en Tetteroo uit Midden-Delfland. Die gaan over het boerenleven in de regio en het dagelijks leven in de dorpskernen. Verder zijn er specials over schaatsen op de Vlaardingse Vaart en de schooltijd in Den Hoorn. Ook van muziekvereniging St. Caecilia uit Schipluiden is heel veel materiaal bewaard gebleven.

Wie ook beelden heeft liggen, bij voorkeur 8 millimeter film, en dat voor een breder publiek bekend wil maken, kan een mail sturen naar Henk Groenendaal: info@middendelfland.net

Categorieen:
Midden Delfland Cultuur