Archief

Cem Laçin (SP) stelt Kamervragen over Hoekse Lijn

Tweede Kamerlid Cem Laçin van de SP heeft Kamervragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over de ombouw van de Hoekse Lijn naar metroverbinding. Aanleiding voor die vragen is de reconstructie van onderzoekscollectief Spit in opdracht van de WOS, Schie, Open Rotterdam en Vers Beton.

Uit die reconstructie blijkt dat de ombouw veel meer kost dan tot nu toe bekend is. Dankzij een kostenoverschrijding van 175 miljoen euro loopt de eindafrekening op tot bijna 500 miljoen euro. De gemeente Rotterdam ontkent dit overigens en spreekt van een overschrijding van 90 miljoen euro.

Laçin wil graag een reactie van Van Nieuwenhuizen op de onderzoeksjournalistieke productie. Ook wil hij weten of het voor volksvertegenwoordigers mogelijk is geweest om in het project in te grijpen, bij te stellen of het te stoppen.

De SP'er wil ook meer weten over afspraken rond schadevergoedingen met overslagbedrijf Vopak, nu blijkt dat ze nog steeds niet met goederentreinen over het spoor kunnen. En hij pleit ervoor dat alle rapporten over de ombouw inzichtelijk worden gemaakt.

Verder wil het Kamerlid duidelijk hebben of er bezuinigingen op het overige openbaar vervoer in het gebied van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben plaatsgevonden, vanwege de opgelopen kosten voor de ombouw van de Hoekse Lijn.

Vorige week werden er ook al schriftelijke vragen gesteld door gemeenteraadsfracties in Rotterdam aan de verantwoordelijk wethouder.

Categorieen:
Politiek