Archief

Tijdelijk oorlogsmonument op Wilhelminaplein

Op het Wilhelminaplein in Naaldwijk wordt woensdagavond 22 januari een oorlogsmonument onthuld, dat onderdeel is van duizenden lichtgevende herdenkingsstenen in meer dan 170 gemeenten in Nederland. Het mag alle verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog niet doen vergeten.

Het tijdelijke monument Levenslicht bestaat op het Wilhelminaplein uit 500 stenen, die in het donker om de paar seconden oplichten. Er is voor het Wilhelminaplein gekozen omdat dat het hart was van de joodse gemeenschap in Westland. Bovendien woonde de familie Van Tijn aan het Wilhelminaplein. De vijf familieleden zijn in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd en omgebracht. Voor het woonadres liggen nu vijf struikelstenen.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Er komen in Nederland 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De kunstwerken zullen symbool staan voor de impact van de Holocaust.

De onthulling volgende week woensdag wordt bijgewoond door burgemeester Bouke Arends van Westland. Verder zal Harry Groenewegen van Stichting Joods Westland een toespraak houden en alle namen die geadopteerd zijn op het namenmonument in Amsterdam worden dan voorgelezen.

Het monument van kunstenaar Daan Roosegaarde komt het beste tot zijn recht in het donker en is in Naaldwijk tot en met 2 februari te bezoeken.

Categorieen:
Naaldwijk Westland Cultuur