Archief
Afbeelding van Edward Licha via Pixabay

Afbeelding van Edward Licha via Pixabay

Celstraf voor Maassluizer die explosieven vervoerde

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag een 22-jarige Maassluizer veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk, omdat hij in juni vorig jaar met een explosief in zijn auto rondreed. De man zelf zegt dat hij niet wist dat het om gevaarlijke spullen ging, maar de rechtbank acht dat onwaarschijnlijk.

De man werd op 1 juni bij een verkeerscontrole in Soesterberg staande gehouden, omdat zijn verlichting defect was. In de auto vonden agenten een plastic tas met daarin vier in folie verpakte staven met daarin 0,3 kilo springstof. In het dashboardkastje lag een 9 Volt batterij en elektriciteitsdraden.

De Maassluizer verklaarde dat hij dit vervoerde voor iemand die hij had leren kennen via Telegram, maar dat hij niet wist dat het om gevaarlijke spullen ging. De rechtbank gelooft dat niet, omdat in de Telegram-groep waarin hij de andere persoon had leren kennen, wordt gehandeld in explosieven en wapens.

De rechtbank vindt het aannemelijk dat als de springstof niet was ontdekt er mogelijk zeer ernstige strafbare feiten mee gepleegd zouden kunnen worden met schade of zwaar letsel tot gevolg. Dat de man zelf een misdrijf wilde plegen met het explosief staat volgens de rechtbank niet vast.

Behalve de explosieven had de Maassluizer ook nog hasj in zijn auto en werd in zijn woning een boksbeugel gevonden. De man is nog niet eerder veroordeeld, maar de rechtbank vindt het zorgelijk dat hij zich nu schuldig maakt aan zo'n ernstig strafbaar feit. Als stok achter de deur moet hij zich daarom laten behandelen en moet hij op bepaalde tijdstippen thuis zijn.

Categorieen:
112