Archief
Signbiblio

Signbiblio

Hogere afvalstoffenheffing valt verkeerd bij Mijn Partij, VVD begripvoller

De forse stijging van de afvalstoffenheffing in Midden-Delfland met 50 euro per huishouden valt niet in goede aarde bij de fractie van Mijn Partij. Ook de VVD is niet blij, maar vindt het begrijpelijk. De kosten gaan namelijk omhoog, terwijl het aantal diensten dat afvalbedrijf Avalex zal bieden omlaag gaat.

"Wij kunnen niet aan onze senioren uitleggen dat de kliko's weggehaald worden, ze langer moeten lopen naar de ondergrondse container en ze dan als cadeautje ook nog 50 euro extra moeten betalen", zegt fractievoorzitter van Mijn Partij Ed Roeling. "Onaanvaardbaar."

VVD Midden-Delfland pleitte eerder al voor een verlaging van het serviceniveau in de hoop de afvalstoffenheffing te kunnen laten dalen. "Nu stijgt de prijs en wordt het serviceniveau verlaagd, in deze situatie zijn er eigenlijk geen winnaars", vindt fractievoorzitter Jacob van der Eijk. Toch begrijpt de VVD de kostenverhoging wel. "De kosten zijn nu eenmaal hoger door bijvoorbeeld hogere lonen en duurdere vrachtwagens. En de kosten worden gemaakt door het afval, dus daar zul je ook moeten betalen. Het kan niet uit een andere bezuiniging komen, dat zou scheef zijn."

Mijn Partij is minder begripvol. "Een van de beste oplossingen lijkt ons een Avalexit, dus uit het hele Avalex stappen", zegt Roeling. "Dan kunnen we het op de manier doen zoals ook Westland het op dit moment doet." Een andere optie is volgens hem terug naar de onderhandelingstafel om een lagere prijs te bedingen.

Verschil tussen Westland en Midden-Delfland is dat Westland haar afval op laat halen door Renewi en Midden-Delfland door Avalex. De laatste is niet particulier, maar is eigendom van de deelnemende gemeenten. In 2019 werd een nieuwe kostenberekening gemaakt voor die gemeenten, iets dat financieel ongunstig uitviel voor Midden-Delfland; in totaal moet de gemeente 2,2 miljoen bijdragen. Volgens wethouder Hans Horlings kan dat worden gedekt met de extra 50 euro per huishouden.