Archief
Signbiblio

Signbiblio

Forse stijging afvalstoffenheffing Midden-Delfland gaat toch door

De groene gft-bak wordt in Midden-Delfland vanaf november dit jaar in de wintermaanden slechts één keer per maand geleegd en deze bak wordt ook niet meer door afvalverwerker Avalex schoongemaakt. Desondanks betalen huishoudens vanaf dit jaar toch gemiddeld 50 euro meer aan afvalstoffenheffing. Dit blijkt uit een raadsvoorstel dat deze maand moet worden besproken.

De gemeenteraad maakte zich halverwege vorig jaar zorgen om deze 'exorbitante' stijging. Wethouder Sonja Smit liet destijds weten dat dit te maken heeft met een nieuw systeem waarmee Avalex sinds 2019 werkt. Hierdoor zijn de kosten voor de aangesloten gemeenten omhoog gegaan. Eerder werd uitgegaan van een solidariteitsbeginsel, waarbij de gemeenten op basis van het aantal huishoudens betaalde. Tegenwoordig betaalt elke gemeente voor de 'producten' die worden afgenomen.

Op verzoek van de gemeenteraad heeft collega-wethouder Hans Horlings met de afvalverwerker gekeken of bepaalde diensten konden worden afgestoten. Dit heeft tot resultaat dat in 2020 de gft-containers niet meer door Avalex worden gewassen en deze groene bak in de wintermaanden (beginnend in de periode november 2020 - februari 2021) slechts eens in de vier weken wordt geleegd, in plaats van elke twee weken. Ook wordt klein chemisch afval niet meer opgehaald, maar moeten bewoners dit zelf wegbrengen.

Dit alles levert de gemeente een forse besparing op, maar deze wordt teniet gedaan door onder andere nieuwe (hogere) tarieven van Avalex voor de routes van mini- en verzamelcontainer en die voor bezoeken aan de milieustraat.

De gemeenteraad spreekt deze maand over de hogere kosten. Het college van B en W heeft al laten weten dat een verdere aanpassing van de dienstverlening niet verantwoord is.