Archief
Signbiblio

Signbiblio

'Melkveehouders niet gebruiken als compensatie stikstofuitstoot'

De gemeente Midden-Delfland wil niet dat boerenbedrijven kunnen worden opgekocht als compensatie voor de stikstofuitstoot van een (woning)bouwproject. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland.

In heel Nederland liggen talloze bouwprojecten stil vanwege de zogenoemde stikstofuitspraak, die de Raad van State eerder dit jaar deed. Sinds die uitspraak mag er niet meer zomaar gebouwd worden in de buurt van Natura 2000-gebieden, vanwege de uitstoot van stikstof. Als maatregel daarvoor is in Zuid-Holland eerder de beleidsregel intern en extern salderen vastgesteld.

Midden-Delfland is daar niet blij mee, omdat extern salderen (stikstofuitstoot die een bouwproject met zich meebrengt compenseren door elders de uitstoot weg te nemen) het mogelijk maakt om een melkveehouderij te gebruiken als compensatie voor een ander project. Dit zou de kwaliteit van het Midden-Delflandgebied niet ten goede komen.

"De agrariƫrs zorgen met hun bedrijfsvoering voor het onderhoud van het agrarisch kerngebied in het landschap van Midden-Delfland", aldus B en W. "Bij extern salderen verdwijnt een bedrijf, met het risico dat de weilanden ongebruikt blijven of worden gebruikt voor de paardenhouderij. Indien dit binnen het agrarisch kerngebied plaatsvindt, tast dit de kwaliteit van het landschap aan en vermindert het de economische stabiliteit van de melkveehouderij en de duurzame voedselproductie."