Archief

Montessorionderwijs komt bij ISW Sweelincklaan

ISW Sweelincklaan in 's-Gravenzande gaat in september 2020 beginnen met montessorionderwijs op mavo, havo en vwo niveau. De school is officieel erkend als aspirant-lid van de Nederlandse Montessori Vereniging. Leerlingen die daar volgend jaar mee starten komen in een brede klas; mavo, havo en vwo niveau zijn gemengd in de twee nieuwe brugklassen.

In de onderbouw zijn de niveaus van leerlingen dus gemengd, maar niet de leeftijden zoals bij het basisonderwijs het geval is. Kinderen gaan dus wel samen naar een hogere klas. In de derde klas gaan de mavo-kinderen naar de bovenbouw, dit kan bij Sweelincklaan. Havo en vwo-leerlingen zitten nog een jaar samen.

In de vierde klas gaan havo en vwo-leerlingen naar de bovenbouw. Sweelincklaan biedt dit niet aan. "Wel is er voor gezorgd dat de onderbouw Montessori in 's-Gravenzande aansluit op de andere middelbare school in het dorp, namelijk ISW Gasthuislaan. Maar leerlingen kunnen ook voor een andere school kiezen", laat adjunct-directeur van Sweelincklaan Jump Koch weten.

Overigens gaat ISW Sweelincklaan niet helemaal over op montessorionderwijs. De huidige vorm van onderwijs wordt volgend jaar ook nog gewoon aangeboden.

Wens in vervulling

De vraag voor vernieuwend voortgezet onderwijs leeft al langer in Westland. Voor Montessori havo en vwo moesten leerlingen voorheen namelijk naar Rotterdam of Den Haag. Ouders en basisschoolleerlingen kwamen daarom in actie. Zo gingen groep 7 en 8 leerlingen eerder dit jaar in gesprek met onderwijswethouder Ben van der Stee en schooldirecteuren van ISW en Lentiz-Dalton om hun wensen kenbaar te maken.