Archief

Vraag naar vernieuwend voortgezet onderwijs in Westland

Ouders van basisschoolleerlingen in het montessorionderwijs in Westland en Hoek van Holland willen een middelbare school op havo- en vwo-niveau voor hun kinderen. Voor zogeheten "vernieuwend onderwijs" moeten deze kinderen nu, na de basisschool, naar Rotterdam of Den Haag. Veel te ver fietsen, vinden de ouders.

Er zijn twee montessoribasisscholen in Westland en vier daltonscholen. Maar middelbaar onderwijs is er alleen op mavo-niveau, op de Lentiz-scholengemeenschap in Naaldwijk. En er is wel een vorm van vernieuwend voortgezet onderwijs in Westland, onder andere op de ISW-scholengemeenschap, maar die vinden de ouders niet goed genoeg: "Daar is de leraar nog steeds iemand die vooral zendt en zegt wat je moet doen, terwijl wij een leraar willen die een begeleider is en de leerling veel meer zelf onderzoekt," zo legt Lin Borsboom uit.

Ze is één van de initiatiefnemers van de roep om vernieuwend voortgezet onderwijs op havo- en vwo-niveau. "Onderwijs komt meestal vanuit de aanbodkant, wij willen het nu vanuit de vraag organiseren." Hoeveel mensen er precies met die vraag komen weet ze nog niet, "maar het gonst in Westland. We worden overal aangesproken, ook door mensen met kinderen in het reguliere onderwijs."

Er hoeft wat betreft de ouders niet per se een hele nieuwe school te komen. "Lentiz heeft een Dalton-mavo, ISW doet gepersonaliseerd onderwijs in Poeldijk, dus het kan zeker in samenwerking met die scholen. Of met het Haags Montessori Lyceum. De kennis is er wel in de regio."

De ouders praten volgende week met de directies van ISW en Lentiz en met onderwijswethouder Ben van der Stee van Westland. De oudste kinderen om wie het gaat zitten nu in groep 7, dus al te lang moet het niet duren, vindt Lin Borsboom: "Die kinderen zijn zich nu al aan het oriënteren, dus het moet niet nog vijf of tien jaar gaan duren."