Archief

Vrijwel geen risico's door lood in Maassluise speeltuinen

Ouders in Maassluis hoeven zich in principe geen zorgen te maken dat hun kinderen gezondheidsrisico's lopen door looddeeltjes die zich in de bodem van 17 speeltuinen bevinden. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van milieudienst DCMR. Op slechts één speelplaats is sprake van een licht verhoogd risico.

Uit onderzoek van het RIVM bleek eerder dat lood schadelijker is voor kinderen tot 6 jaar dan voorheen gedacht. Het materiaal heeft nadelig effect op de ontwikkeling van hersenen van jongere kinderen. Door eeuwenlang gebruik van de bodem is deze op veel plaatsen verontreinigd geraakt met lood. Ook in Maassluis is dit het geval, vooral in de omgeving van de historische stadskern. Uit bureauonderzoek bleek daarom dat op 17 kinderspeelplaatsen extra veldonderzoek moest worden gedaan.

Alleen op een speelplaatsje aan de Tuinstraat is de bodemkwaliteit 'matig', schrijven burgemeester en wethouders in een raadsinformatiebrief. Dit houdt in dat er geen acute risico's zijn "en dat er een (licht) verhoogd risico is voor kinderen op basis van het gehalte aan lood." Deze speelplaats moet worden aangepakt tijdens regulier onderhoud. Op de overige speelplaatsen is geen sprake van een verhoogd risico.

Categorieen:
Maassluis Algemeen