Archief

Drukste ochtendspits ooit door boerenprotest: 'Vet gevoel!'

Met duizenden tegelijk protesteren boeren dinsdag op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn het zat te worden weggezet als milieuvervuilers. De talloze tractoren richting de Hofstad zorgen voor de drukste ochtendspits ooit: "Zo'n vet gevoel!", straalt melkveehouder Jacqueline van Staalduinen.

De boerin uit Maasland vertrekt in de loop van de ochtend met de trein naar Den Haag, want met de tractor vindt ze iets te spannend. Haar collega's worden met getoeter en duimpjes omhoog begroet. "Vandaag laat heel Nederland zien dat het de boeren steunt." Op het hoogtepunt staat er meer dan 1.000 kilometer file.



Stikstof


Het reduceren van stikstofuitstoot is niet alleen een taak van de agrarische sector, meent Van Staalduinen. Het stikstofrapport van vorige week was volgens haar de druppel. "Wij hebben grote stappen gezet in stikstof- en fosfaatreductie. Nu komen er wéér nieuwe regels bij, het blijft geen feest."

De melkveehouder hoopt dat het protest tot actie leidt. Ze vindt het Europese landbouwbeleid te verschillend. "Ik zeg weleens: laten we maar allemaal naar Roemenië gaan. Daar boeit het niemand geen ene sik en kunnen wij massaal gaan produceren."



Speelgoed

Om het protest kracht bij te zetten is opgeroepen de Nederlandse vlag omgekeerd uit te hangen. Ook loopt een landelijke inzamelingsactie van speelgoedtractoren, die naar de speelgoedbeurs gaan voor gezinnen die het minder breed hebben. Jacqueline neemt twee vuilniszakken vol speelgoed mee naar Den Haag. "Super gaaf! Zo tof dat iedereen daaraan meedoet."

Veestapel niet gehalveerd

Landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) stak de boeren op het Malieveld een hart onder de riem. Zij gaf aan dat, zolang zij minister is, de veestapel niet wordt gehalveerd.