Archief
Ton Kolmeijer

Ton Kolmeijer

Nieuw systeem moet grote branden bij Renewi voorkomen

De kans dat er een grote brand uitbreekt bij afvalverwerker Renewi in Wateringen, is flink afgenomen. Het bedrijf, dat in de afgelopen twee jaar werd geplaagd door vier branden, heeft een nieuw branddetectie- en blusinstallatiesysteem geïnstalleerd. Zaterdag werd het in samenwerking met de brandweer in gebruik genomen.

Het nieuwe systeem bevat een soort camera die vuur detecteert, zodat brand voorkomen kan worden. Ook zijn er sprinklers geplaatst die in geval van nood wel 20 liter water per minuut per vierkante meter kunnen afgeven. De wateropslagtank met daarin leidingwater heeft een inhoud van 1.200 kubieke meter en wordt bij vorst verwarmd tot 4 graden om ervoor te zorgen dat er altijd bluswater beschikbaar is.

Verder worden er in hal 1 vier bluskanonnen geplaatst om een brand in het centrale gedeelte van de hal te bestrijden. De container met daarin de technische schakelkasten wordt bij brand geblust met blusgas om zogeheten gevolgschade te beperken. De installatie wordt later ook aangelegd in de nieuwe hal (in aanbouw), zodat deze straks ook optimaal beveiligd is.

Renewi werd in de afgelopen twee jaar geplaagd door vier branden. Als voornaamste oorzaak van die branden wordt gewezen naar elektrisch afval dat steeds vaker tussen het ingezamelde huisvuil zit. Denk daarbij aan batterijen of mobiele telefoons. De afvalverwerker deed eerder een oproep aan klanten om afval beter te scheiden.

Categorieen:
Wateringen 112