Archief

Nederlands kampioen met 'Pyraminx' droomt van Europese titel

Olivier van Luijk mag zich sinds afgelopen weekend een jaar lang Nederlands kampioen 'Pyraminx' noemen. De 's-Gravenzander loste tijdens de NK speedcubing in Veenendaal het snelste deze variant van de Rubik's Cube op. Ondertussen droomt hij van meer succes.

Olivier leerde op zijn achtste hoe hij de traditionele kubus moest oplossen. Daarna liet hij het ding jarenlang liggen, tot hij zijn havo-diploma had behaald. "Toen zag ik 'm liggen en ging ik weer aan de slag. Daarna werd het steeds gekker", zegt de Westlander die steeds meer varianten van de Rubik's Cube kocht, waaronder dus de Pyraminx. "Uiteindelijk heb ik hier zoveel mee geoefend, dat ik er Nederlands kampioen mee ben geworden."

Tijdens de kampioenschappen is het de bedoeling dat je de puzzel zo snel mogelijk oplost. Daarvoor heb je vijf pogingen. "De langzaamste en snelste tijd gaan eraf, van de overige drie nemen ze je gemiddelde tijd", zegt Olivier, die gemiddeld veertig minuten per dag oefent.

Ondertussen heeft hij al nieuwe doelen gesteld. "Ik wil Europees kampioen en uiteindelijk wereldkampioen worden. Of het Nederlands record verbreken. Dat zou kunnen, maar dan moet ik wel een beetje geluk hebben."