Archief
De Hofvilla

De Hofvilla

Tientallen ouders dupe van nieuw toelatingsbeleid Wateringse scholen

De aanscherping van het toelatingsbeleid bij Wateringse basisscholen heeft tot gevolg dat tientallen ouders uit randgemeenten een andere school moeten zoeken voor hun kind. Onder andere bij de Hofvilla in de Doctor Schaepmanstraat was de maatregel hard nodig, omdat het tekort aan leslokalen opliep.

De scholen kijken nu bij de toelating van nieuwe leerlingen specifieker naar de herkomst van de kinderen. Daarvoor zijn drie denkbeeldige ringen getekend. De eerste bestaat uit Wateringen en Kwintsheul, de tweede uit voormalig Westlands grondgebied dat nu bij Den Haag hoort, dat is Wateringse Veld, en de derde ring is de rest van Den Haag. Op De Hofvilla in Wateringen bestond 5 procent van het leerlingenbestand vorig schooljaar uit leerlingen uit die derde ring. Nog eens 15 procent kwam uit Wateringse Veld, de tweede ring dus.

Diverse ouders hebben het slechte nieuws al te horen gekregen. Zo ook de Haagse Deborah Bronkhorst, wiens tweeling al drieënhalf jaar stond ingeschreven. "Vroeger hoorden we bij Wateringen, ons telefoonnummer is Waterings en ik wil mijn kinderen graag hier in het Westland naar school, daar wil ik een vrije keuze in." Bronkhorst noemt daarbij de andere sfeer die in Westlandse scholen hangt, ten opzichte van die in Den Haag.

Onderwijswethouder Ben van der Stee is echter duidelijk. "De Westlandse scholen zijn als eerst voor Westlandse kinderen. Wij houden met de schoolbestuurder heel goed in de gaten hoeveel aanmeldingen er zijn. Die worden op volgorde van het aannamebeleid toegelaten of afgewezen. En helaas gebeurt het dat er voor mensen uit Den Haag geen plek is."

Directeur Hopmans vindt het een moeilijke boodschap. "We hebben bijvoorbeeld wel kinderen uit Monster of Naaldwijk hier op school zitten, maar kinderen die één straat verderop - op Haags grondgebied - wonen, mag ik niet aannemen. Ik denk dat de gemeente onvoldoende geanticipeerd heeft op de enorme woningbouw die is gepleegd. Inmiddels worden alle woningen opgeleverd. Ouders denken nu: een nieuw huis, een nieuwe school zal er ook wel zijn. Maar daar is geen rekening mee gehouden."