Archief
WOS

WOS

Restaurateur vindt flessenpost uit 1904 in gevel 's-Gravenzande

Een restaurateur uit Westland is dinsdagochtend op ruim honderd jaar oude flessenpost gestuit. De fles met daarin een brief zat verstopt in een gevel aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande, die op dit moment wordt opgeknapt.

De flessenpost kwam tevoorschijn bij het loshakken van de voeg uit een stenen muur. "Ineens schoten stenen los en kwamen we glas tegen", zegt een verbaasde Tim van der Tang. Op het briefje in de fles staat de vorige eigenaar van de woning beschreven en ook de namen van de opperman, metselaar en aannemer.

Het briefje in oud-Hollands handschrift is getekend op de datum 9 juni 1904. Ook staat het cadeau beschreven dat de bouwvakkers ruim 115 jaar geleden kregen. "Er werd hevig gedronken, niet een was beschonken. Hij gaf 2 brandenwijntjes, en het waren nog maar kleintjes."

De eigenaar van het woonhuis is toevallig bezig met archiefonderzoek naar de woning, dus deze vondst is meer dan welkom. Ook het Historisch Archief in het gemeentehuis van Westland heeft interesse. Inmiddels is een kopie van de flessenpost gemaakt, om in de collectie op te nemen. Het briefje gaat naar de huiseigenaar.