Archief
WOS

WOS

Opnieuw onderzoek naar rivierkreeften

Het landelijke onderzoek naar de Amerikaanse rivierkreeft is in volle gang. In onze regio wordt er onderzoek gedaan door het Leidse kenniscentrum EIS in samenwerking met Natuurlijk Delfland (voorheen KNNV Delfland). De kreeften kunnen een negatief effect hebben op andere dieren, planten en waterkwaliteit.

In 2010 werd er al landelijk onderzoek gedaan door het EIS. Dat onderzoek wordt nu herhaald om de verspreiding van de zoetwaterkreeften in kaart te brengen. Als de resultaten bekend zijn, kan worden gekeken hoe de kreeft het beste bestreden kan worden, verklaart ecoloog Ernst Raaphorst van Hoogheemraadschap Delfland.



Vrijwilligers die meedoen aan het onderzoek hebben een ontheffing gekregen om de diertjes met een fuik te vangen. Er zijn vaste meetpunten waar zij drie kreeftenkorven in het water moeten hangen. Die korven worden vier ochtenden achter elkaar gecontroleerd. Daarna worden de beesten weer vrijgelaten, want het is niet toegestaan om de dieren voor consumptie te vangen. Het onderzoek duurt nog tot en met 15 oktober.

Categorieen:
Algemeen