Archief
Hr Ms Mahu 1

Hr Ms Mahu 1

Hoek van Holland doet mee aan Wereldhavendagen

Een week voor de Wereldhavendagen heeft de oude mijnenveger Hr. Ms. Mahu deze week vijf dagen aangemeerd gelegen in de Berghaven van Hoek van Holland. Dit 60 jaar oude schip was open voor bezichtigingen en het toneel van onder andere een concert.

Ton van Anraad van de gebiedscommissie in Hoek van Holland is blij dat zijn dorp eindelijk betrokken wordt bij het Rotterdamse evenement dat deze vrijdag van start gaat. In het verleden kreeg de Hoek geen betekenisvolle rol. "En dat terwijl wij echt in de wereldhaven wonen", aldus Van Anraad.

De samenwerking die nu heeft geleid tot een rol in de Wereldhavendagen ziet het gebiedscommissielid als een begin. Er is namelijk veel werkgelegenheid in de haven aan de andere kant van de Waterweg. "Met goed openbaar vervoer, waar we ook mee bezig zijn, zijn we dichterbij dat werkgebied. Dat de Mahu hier komt, geeft het beeld dat wij ook meedoen met de Wereldhavendagen."

De Mahu werd tijdens de dreiging van de Koude Oorlog gebruikt om preventief mijnen te vegen. De angst heerste toen namelijk dat er mijnen werden geplaatst in belangrijke vaargeulen. Er zijn toen zestien soortgelijke schepen gebouwd. De Mahu vaart nu nog steeds, en wordt onderhouden door oud-mariniers. Donderdag voer het schip naar Rotterdam om daar de havendagen bij te wonen.

Ook dit weekend heeft Hoek van Holland nog een rol in het evenement. Er vertrekken excursies vanaf de Berghaven naar de overkant van de Waterweg om een kijkje te nemen bij verschillende havenbedrijven. Die excursies moeten van tevoren worden geboekt.

Categorieen:
Algemeen