Archief

Soldaten uit Ierland en Wales herdacht in Hoek van Holland

Elf soldaten uit Ierland en Wales, die in mei 1940 omkwamen in Hoek van Holland, zijn daar zaterdag herdacht op de algemene begraafplaats. Deze soldaten hadden de opdracht om het Nederlandse koningshuis, het parlement en de Britse ambassade in veiligheid te brengen in Engeland. De soldaten die omkwamen werden in de Rietdijkstraat, toen nog vooral duingebied, gebombardeerd door Duitse vliegtuigen. Hotel Amerika was toen namelijk tijdelijk het hoofdkwartier van de Engelsen.

Tijdens de herdenking werden er kransen gelegd en was er militaire muziek, waaronder een doedelzakspeler. Ook werden er toespraken gehouden namens Rotterdam en Hoek van Holland en namens The Guards' Remembrance Association of the Netherlands. Er waren zes Ierse veteranen aanwezig, die na afloop werden uitgenodigd voor een afsluitende lunch in het kustverdedigingsmuseum in Bunker Bremen.

Opvallend is dat van de elf soldaten maar tien man in Hoek van Holland liggen begraven. De elfde werd op de Langeweg gevonden door twee jongens, die hem op hun handkar legden en op zoek gingen naar een dokter. Dokters waren alleen nergens meer te bekennen in de badplaats, iedereen was namelijk geƫvacueerd naar Naaldwijk en 's-Gravenzande. In die tweede plaats was wel een dokter, maar die kon alleen constateren dat de soldaat was overleden. Daarom werd hij dus niet in Hoek van Holland, maar in 's-Gravenzande begraven.