Archief

Nabestaanden MH17 zijn boos op premier Maleisië

De nabestaanden van vlucht MH17 hebben een brief aan premier Mahathir Mohamad van Maleisië geschreven. Dat meldt mediapartner Omroep west.

De Maleisische premier heeft meerdere keren zijn twijfels geuit over het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) naar de vliegramp. De nabestaanden van de slachtoffers verzoeken hem in de brief om niet meer zulke uitspraken te doen. Ze vinden dat Mohamad op deze manier verdeeldheid probeert te zaaien en dat hij de belangen van de nabestaanden (in het bijzonder de Maleisische) niet dient, zo staat er in de brief.

Hans de Borst uit Monster, die zijn dochter Elsemiek bij de vliegramp verloor, begrijpt wel dat de brief geschreven is. "De premier zegt dat het JIT vanaf het begin Rusland wil veroordelen, alsof het vanaf dag één tegen Rusland was." En dat terwijl Maleisië zelf ook bij het JIT betrokken is. "De regering van het land staat achter het onderzoek. De premier tettert er nu als een soort stoorzender doorheen. De Maleisische nabestaanden worden op hun hart getrapt. Wij voelen ons toch wel solidair met hen", zegt De Borst in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf van Omroep West.

De Borst denkt wel te weten waarom de Maleisische premier zo reageert. "Die man is vriendjes met Poetin en heeft militaire en economische belangen. Het schijnt dat er onlangs nog Russische straaljagers geleverd moesten worden. Hele banale redenen. Maar hij is niet zomaar iemand, hij zit er als premier." De Borst denkt niet dat de premier gaat reageren op de brief. "Als hij het al leest, maar misschien bereikt het wat nabestaanden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

Behalve de dochter van Hans de Borst waren ook twee Maassluizers betrokken bij de MH17-ramp: Gary Slok en zijn moeder Petra van Langeveld.

Categorieen:
Monster Maassluis Algemeen