Archief

Vier dagen corso in 2020; zaterdag Den Haag, zondag Westland

Het Varend Corso Westland wordt volgend jaar op vier dagen gehouden in plaats van drie. De traditionele Westlanddag verschuift alsnog van zaterdag naar zondag, omdat op zaterdag Den Haag op het programma staat. Verder gaat het corso van begin augustus naar begin juli: vooraf aan het feestwekenseizoen. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in het evenement, die woensdagmiddag naar buiten zijn gebracht.

Het programma wordt als volgt:

Donderdag (Midden-Delflanddag): vanaf Tradeparc Westland (bij de bloemenveiling in Honselersdijk) via De Tuinderij naar Schipluiden, Maasland en Maassluis;Vrijdag (Vlaardingen-Delflanddag): van Maassluis naar Vlaardingen en dan naar Schipluiden, Den Hoorn en Delft;Zaterdag (Den Haag-dag): van Delft naar Den Haag. Vanaf Den Haag bij de Caballerofabriek de stad in en terug. Tot slot vanaf de Caballerofabriek naar Rijswijk Buiten, Wateringen en eindigend bij Tradeparc Westland;Zondag (Westlanddag): vertrek van Tradeparc Westland naar Honselersdijk, Naaldwijk, 's-Gravenzande, Monster, Poeldijk, De Uithof, Kwintsheul en dan naar het eindpunt bij de bloemenveiling in Honselersdijk.Het nieuwe schema betekent dus geen dagelijkse terugkeer naar Honselersdijk, maar een ronde door de regio, zoals bijvoorbeeld bij etappes van de Tour de France het geval is.

'Gemeenten akkoord'

"De betrokken gemeenten en hulpdiensten zijn akkoord met de nieuwe datum", aldus de organisatie van het Varend Corso. "De politie is zelfs blij met de aanpassing, omdat het buiten de vakanties en de periode van de Westlandse feestweken valt." Het corso wordt in 2020 gehouden vanaf donderdag 2 tot en met zondag 5 juli.

Ruim twee jaar geleden ontstond in Westland grote opwinding over het besluit de 'heilige' Westlanddag van de zaterdag te verplaatsen naar de zondag. Na de aankondiging op 17 januari 2017 werd het besluit binnen een week teruggedraaid.SBS6

Eveneens nieuw is een samenwerking met televisiezender SBS6, waardoor miljoenen kijkers de voorbereidingen van het corso kunnen volgen. Verder hoopt de organisatie op extra media-aandacht omdat het corso niet langer tegelijk valt met de Canal Pride in Amsterdam.

Voor het bestuur, onder leiding van tuinbouwondernemer Rob Baan (Koppert Cress) stond vast dat er iets moest veranderen. Het aantal deelnemers loopt al enkele jaren terug en ook meerdere sponsors zijn in de afgelopen edities afgehaakt. "Tijdens een eerdere bijeenkomsten gisteren en vandaag waar onder meer politiek, gemeenten, vrijwilligers en schippers aanwezig waren, bleek dat de veranderingen breed gedragen worden. Ook alle betrokkenen voelen de noodzaak voor verandering", aldus het bestuur.Routefoto's: Wilma Broch / Groot Westland