Archief

Sebastiaan Tempelaars bankdrukt 255 kilo

Sebastiaan Tempelaars uit De Lier is een familieman, harde werker én Nederlands kampioen powerliften. Die sport bestaat uit drie onderdelen: squat, deadlift en bankdrukken. Omdat in Tempelaars categorie (mannen 120+ kg) geen concurrente meer is in de squat en de deadlift, richt hij zich nu op bankdrukken. Op 1 september doet hij mee aan het Nederlands kampioenschap Bankdrukken en daar gaat hij proberen het landelijke record te verbreken.

In de sportschool drukt de Lierenaar 255 kilo, een onofficieel record. "Powerliften is ook een wedstrijd met jezelf", zegt Tempelaars. Wel is het belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert, om alles veilig te houden. "Je moet niet te extreem gaan. Je weet wat je lichaam kan en dat moet je rustig uitbouwen."

De kans op blessures bij powerliften is ook niet heel groot volgens de Nederlands kampioen, als je tenminste de goede technieken gebruikt. Daarnaast zijn er om het veilig te houden bij wedstrijden spotters, mensen die het gewicht op kunnen vangen als er iets fout gaat. Tempelaars zelf heeft daarnaast nooit klemmen aan het eind van de gewichten. "Mocht ik het gewicht niet meer omhoog krijgen, dan hoef ik alleen maar opzij te bewegen en dan ben ik het gewicht kwijt."

De Lierenaar is erover aan het denken om volgend jaar mee te doen aan het Europees kampioenschap Bankdrukken. Hij doet alleen mee als hij zeker weet dat hij 280 kilo kan bankdrukken, want "als ik dat doe, dan ga ik niet voor brons of zilver, maar voor goud."

In onze zomerserie trokken wij de afgelopen weken door de regio, met elke week een ander thema. Deze week hadden we aandacht voor bijzondere sporten en sporters. Dit was alweer de laatste aflevering. Alle verhalen zijn hier terug te lezen.

Categorieen:
De Lier