Archief
WOS Media

WOS Media

'Goude Leeuw' bijna terug in oude staat

De restauratie van de 450 jaar oude gevelsteen met daarop een 'Goude Leeuw' uit Maassluis is bijna afgerond. Vanaf eind september hangt de steen aan de gevel van een hoekhuis op de Veerstraat.

Restaurateur Zoltan Varro uit Maassluis is inmiddels twee volle weken met de historische steen bezig. "Ik denk niet dat ik eerder met zulk oud materiaal heb gewerkt," vertelt hij. "Het is een fantastische uitdaging."

Bewaard

De Gouden Leeuw hing in 1614 aan de gevel van herberg 'De Goude Leeuw' aan de Noordvliet. Toen dat pand in de jaren '60 onder de slopershamer viel, zorgde Maassluizer Willem Molenaar (90) dat de prachtige gevelsteen niet voor altijd verloren ging. "Hij heeft hem al die tijd bewaard in zijn huis aan de Noordvliet," aldus Dick Buurman van de Historisch Verenging Maassluis. "Nu vond hij het tijd dat de steen weer een prominente plek kreeg en voor dat doel schonk hij de steen aan de Historische Vereniging Maassluis."

Onder handen

Varro heeft de 'Goude Leeuw' de afgelopen weken al flink onder handen genomen. "De steen is helemaal uit elkaar gehaald, en alle oude verf, lijm en andere oneffenheden zijn eraf gehaald. De steen rondom moet nog in een mooie blauwe kleur worden geschilderd en de leeuw krijgt een gouden primer. De lijst wordt pas geplaatst op het moment dat de steen aan de gevel hangt."

Op 28 september wordt de 'Goude Leeuw' officieel onthuld.

Categorieen:
Maassluis Cultuur