Archief

Liefde staat op nummer één in Hoekse Dorpskerk

In de Dorpskerk van Hoek van Holland mogen alle gemeenteleden trouwen, ongeacht geaardheid. In juni heeft de gemeente besloten open te staan voor huwelijken voor homo's en lesbiennes. "Liefde staat op nummer één in deze kerk. Ik werk hier nu een jaar en ik durf dat volmondig te zeggen" laat dominee Dirk van Duijvenbode weten.

Eigenlijk stond het homohuwelijk als onderwerp al langer op de to-dolijst van de kerk. Maar naar aanleiding van de Nashvilleverklaring wilde het kerkbestuur een statement maken: niet in de anti-zin, zoals in de verklaring, maar juist pro homohuwelijken. Dat Van Duijvenbode zelf homoseksueel is, maakte het wel enigszins lastiger: "Ik wilde duidelijk maken dat ik het niet voor mezelf deed, zodat ik kan trouwen in deze kerk. Daarom heb ik in de speciale dienst over het onderwerp beide standpunten zo duidelijk mogelijk uitgelegd."

Volgens de dominee is de acceptatie van de huwelijken in de kerk een grote vooruitgang. "En het fijnste is dat het zonder veel gedoe gaat, en met liefde." Maar, Van Duijvenbode wil de huwelijken wel graag binnen de kerkgemeente houden: "Het is niet de bedoeling dat we een homokerk worden waar alle homo's van Nederland komen trouwen. De kerk is geen supermarkt, het is het lichaam van Christus."

Homoseksualiteit is in de Dorpskerk een bespreekbaar onderwerp, volgens Van Duijvenbode iets dat in Westland, waar hij eerder als dominee in 's-Gravenzande en Monster werkzaam was, nog niet zo is."Het is niet zozeer dat daar een hele traditionele theologie is, maar er is wel een tuinbouwcultuur." In die tuinbouwcultuur wordt hard gewerkt en is volgens de predikant niet altijd plaats om na te denken en te discussiëren over dit soort onderwerpen. "Het gaat in Westland wat langzamer, maar het is zeker niet zo dat de kerken er tegen zouden zijn. In mijn vorige gemeente Monster werd het homohuwelijk bijvoorbeeld al langer geaccepteerd."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor voorvechters van de LHBTI-gemeenschap in de regio. Woensdag een verhaal over Westland als regenboogstad.