Archief
verwijderen van de grenspaal in 1957 - foto Historisch Archief Westland

verwijderen van de grenspaal in 1957 - foto Historisch Archief Westland

'Originele grenspaal niet terug in Kwintsheul'

De originele grenspaal die in 1957 is weggehaald uit Kwintsheul keert toch niet terug in het dorp. Er zijn daarvoor te veel belemmeringen, zo heeft de stichting Monumentaal Westland te horen gekregen van een ambtenaar. Er wordt nog onderzocht wat een eventuele replica kost.

De 400 jaar oude grenspaal markeerde de grens tussen de gemeenten Naaldwijk en Monster, waaronder Kwintsheul destijds viel. In 1957 is de paal weggehaald en aan het Westlands Museum geschonken.

Begin dit jaar pleitte D66 ervoor om een replica van het ding terug te plaatsen. Het college van B en W reageerde daarop dat het liever een restauratie van het originele exemplaar zou zien, om die terug te plaatsen.

De gemeente heeft echter laten weten dat er geen geld is voor de restauratie. Bovendien is de paal geen eigendom van de gemeente, maar van het Westlands Museum. Ook dat heeft bezwaren, vooral met betrekking tot vandalisme. Zo zou eventuele graffiti op de grenspaal niet meer te verwijderen zijn.

Tevens zijn er ook nog problemen over de locatie. Wethouder Vreugdenhil zou het niet eens zijn met de voorgenomen plek in de middenberm tegenover de Kastanjehof. Het Westlands Museum ziet een prominentere plek bij het museum wel zitten. Monumentaal Westland hoopt dat een plekje bij Het Kwintrum of op de hoek van de Vorkotterstraat met de Kerkstraat haalbaar is.

De stichting kijkt inmiddels weer verder en bekijkt wat een replica laten maken kost.