Archief
Hoekse Lijn

Hoekse Lijn

Eerste metrobestuurders voor Hoekse Lijn geslaagd voor examen

Een nieuwe metrolijn tussen Schiedam en Hoek van Holland betekent niet alleen nieuwe stations en nieuwe voertuigen, maar ook nieuwe bestuurders. Ruim 160 medewerkers van de RET worden opgeleid tot metrobestuurder op de Hoekse Lijn, de eersten van hen zijn inmiddels geslaagd voor hun examen.

De medewerkers hebben eerst op een simulator gereden en nu de metro in de testfase zit, kunnen ze eindelijk ook op de Hoekse Lijn zelf rijden. Het examen dat de bestuurders moeten afleggen bestaat uit drie onderdelen: een mondeling examen met veiligheidsvragen, een theorie-examen en een praktijkexamen.

De Hoekse Lijn sluit in Schiedam aan op de bestaande lijnen A en B. Toch is de Hoekse Lijn flink anders dan wat de meeste bestuurders gewend zijn. Zo zijn er beweegbare bruggen, overwegen, geluidsschermen en afwijkingen ten opzichte van de al bestaande spoorbeveiliging.

Inmiddels zijn zo'n 80 medewerkers al met de opleiding gestart. Daarnaast staan nog eens 80 bestuurders in de wacht om te starten met de opleiding, zo laat een woordvoerder van het projectbureau Hoekse Lijn desgevraagd weten. Zo wordt de groep bestuurders voor de testfasen steeds verder uitgebreid.

Ingebruikname

Volgens de laatste informatie is het de bedoeling dat de metroverbinding per eind september in gebruik wordt genomen. Dat is dan ruim twee jaar na de oorspronkelijk geplande start van de lijn, in september 2017. Diverse problemen aan hard- en software hebben voor een flinke vertraging gezorgd.

Hoewel er deze week wat problemen waren met de spoorwegovergang aan de Deltaweg in Maassluis, lijkt de nieuwe datum niet in gevaar te komen. Het bleek dat de motor van een spoorboom niet goed vast zat. Dat is opgelost. Eerdere problemen die bij de overgang zijn geconstateerd, zijn niet teruggekeerd, zo stelt het projectbureau.

Categorieen:
Maassluis Algemeen