Archief

Westland houdt rekening met vertraging bouwprojecten

Niet alleen de bouw van zes woningen aan de Haagweg in Monster loopt vertraging op door een uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof, ook andere projecten in Westland laten mogelijk langer op zich wachten. Dat overweegt wethouder Gardien in antwoord op vragen van de fractie Westland Verstandig.

De uitspraak van de Raad van State komt er kort gezegd op neer dat de Nederlandse wetgeving op het gebied van natuurbescherming niet voldoet aan de Europese richtlijnen. In heel Nederland moeten bouwprojecten in de buurt van beschermde natuurgebieden opnieuw worden bekeken. Zo ook het bestemmingsplan 'Haagweg achter 39', oordeelde de Raad van State eerder deze maand. Daar was onvoldoende onderbouwd dat het plan de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000-gebied Solleveld en Kapittelduinen niet zal aantasten door stikstof.

In de omgeving van die Natura 2000-gebieden staan nog tien andere projecten gepland (Watergat, Monster-Noord, Westmade-Zuid, Westmade-Noord, Parnassia, Monsterseweg, Vroondaal Noord 1 & 2 en Vroondaal Zuid 1 & 2), niet alleen vanuit Westland, maar ook vanuit Den Haag. Voor die plannen moet een nieuwe passende beoordeling worden gemaakt. "Voor wat betreft de ontwikkeling van de 500 woningen in Westmade Noord (voormalige glastuinbouwgebied) zijn er geen significante negatieve effecten te verwachten", aldus de wethouder.

Categorieen:
Monster Westland Economie