Archief
WOS Media

WOS Media

Hoekse Jiska is landelijke jeugddijkgraaf

Jiska Taal is donderdag geïnstalleerd als de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland. De 16-jarige Hoekse kreeg tijdens de verenigde vergadering bij het hoogheemraadschap van Delfland de keten omgehangen door haar voorgangster Anna Spijkervet uit Overijssel.

Taal is al bekend met het waterschapsbestuur. Op 14-jarige leeftijd werd zij al gekozen tot jeugddijkgraaf van Delfland en sinds 2018 maakt ze deel uit van het landelijk jeugdbestuur en het jeugdbestuur van Delfland.

De Hoekse behaalde onlangs haar vwo-diploma en houdt het komende jaar een tussenjaar. In dat jaar gaat ze aan de slag voor de Unie van Waterschappen om video's en andere content te bedenken en maken voor de sociale media. Na dat jaar blijft ze bezig met water, want dan gaat ze de studie Soil, Water, Atmosphere volgen in Wageningen.

De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Deze groep bestaat uit jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden van het Jeugdwaterschap vertegenwoordigen de 21 waterschappen. Het belangrijkste doel van het Jeugdwaterschap is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken. "De kracht van het waterschap is dat we goed samenwerken. Toen ik er net bijkwam voelde ik me geaccepteerd. Ik hoop dat dat komend jaar nog steeds zo is", aldus Taal.

"Er wordt al redelijk veel naar ons geluisterd, maar ik ga me ervoor inzetten dat dat nog meer gebeurt. Zodat de Unie er ook daadwerkelijk iets met onze voorstellen gaat doen."

Taal vindt de functie van waterschappen heel belangrijk. "Zeker met de klimaatveranderingen, het water wordt steeds gevaarlijker, maar ook belangrijker in ons dagelijks leven. Zonder de waterschappen zal Nederland overstromen."

Categorieen:
Algemeen