Archief
Archieffoto Fred van der Ende

Archieffoto Fred van der Ende

Oorzaak plastic korrels op strand nog onduidelijk

Het is nog altijd onduidelijk waar de zwarte plastic korrels vandaan komen, die sinds eind maart op de stranden van Hoek van Holland en 's-Gravenzande liggen. Dat meldt wethouder Wijbenga in antwoord op vragen van GroenLinks in Rotterdam. Het college doet wel aangifte van de vervuiling.

Meerdere strandbezoekers troffen de korrels eind maart aan. Aanvankelijk leken de bolletjes vooral in Hoek van Holland te liggen, maar bleek het ook in 's-Gravenzande om een grote hoeveelheid te gaan. Sindsdien zijn er diverse schoonmaakacties gehouden om de korrels op te ruimen. In Westland werd dat vooral gedaan door vrijwilligers, ondersteund door de gemeente. In Hoek van Holland is Stadsbeheer hiermee aan de slag gegaan.

Na onderzoek in een laboratorium blijkt het te gaan om een gerecyclede variant van hogedichtheidpolyetheen. "Dat is een halffabrikaat dat in de industrie gebruikt wordt om andere producten van te maken, zoals bijvoorbeeld shampooflessen", aldus Wijbenga. Tot op heden is niet achterhaald wie de eigenaar van de bolletjes is en daarmee verantwoordelijk is voor de vervuiling.

De schoonmaak kostte de gemeente Rotterdam zo'n 14.000 euro. Het college doet aangifte bij de politie.