Archief

Vier jonge ooievaars op een nest in Naaldwijk

Het is lente, tijd voor hooikoorts, lentebier en... jonge dieren. Ooievaarskuikens bijvoorbeeld. In Naaldwijk zitten er vier op een nest. Dat is natuurlijk mooi, maar er is dit jaar maar één ouderpaar, terwijl er een paar jaar geleden nog drie waren.

Op de ranch van Jan Olsthoorn in Naaldwijk zijn ze er wel aan gewend, maar het is toch elk jaar weer een mooi lenteplaatje: ooievaarskuikens op een nest, de ouders die op de grond eten zoeken, en daarmee vervolgens de kleintjes voeren. Voor dat eten hoeven de beide ouders niet ver te zoeken, want Leo Bransen, de man die de dieren op de Olsthoorn-ranch verzorgt, en dus ook de ooievaars, heeft altijd een maaltje klaarliggen.

"Vandaag hebben ze vijftig geknipte kuikens gehad. De kleinste van de jonge ooievaars kunnen nog geen hele kuikens hebben, vandaar. Maar ik geef ze ook krekels of andere insecten, wat ik maar kan vinden."

Het bijvoeren lijkt een noodzaak te worden. Vorig jaar had Bransen nog drie paar vogels op de nesten zitten. "Maar er wordt veel gebouwd hier in de omgeving, daardoor komen ze moeilijker aan voedsel. Ooievaars hebben jongen naar gelang de hoeveelheid eten die ze kunnen vinden." Het paartje dat er nu zit heeft vier kuikens.

Helemaal wild zijn de vogels niet meer. Bransen laat een filmpje zien waarop is te zien dat een ooievaar naast hem zit, en luid klepperend zijn kop langs de verzorger beweegt. "Soms zitten ze 's ochtends al voor mijn deur te wachten tot ze eten krijgen." Hij hoopt dat de jongen die dit jaar zijn uitgebroed volgend jaar terugkomen. "Maar dan hebben ze nog niet meteen nieuwe eieren, want het duurt drie jaar tot ooievaars geslachtsrijp zijn."

Categorieen:
NaaldwijkAlgemeen