Archief

Datum ingebruikname Hoekse Lijn deze week of volgende week verwacht

Met een beetje geluk wordt de opleverdatum van de Hoekse Lijn eind deze week of begin volgende week bekend. Dat verwacht Jacko Roest, die namens de strandondernemers regelmatig overleg voert met de verantwoordelijken in Rotterdam.

Maar niets is zeker. Zeker niet in het dossier 'Hoekse Lijn'. Het originele plan was dat de eerste metrostellen na de zomervakantie van 2017 over het spoor tussen Schiedam en Hoek van Holland zouden rijden. Inmiddels is het mei 2019 en gaan er alleen nog maar testritten over de Hoekse Lijn.

Voor reizigers in het openbaar vervoer is het een hard gelag. Zij zijn al twee jaar aangewezen op busvervoer, in sommige gevallen betekent dat een half uur extra reistijd. Bijvoorbeeld wanneer een bus in de file staat op rijksweg A20.

Ook de ondernemers aan het Hoekse strand zijn de dupe. Het niet rijden van metrostellen betekent omzetverlies en investeringen in extra personeel worden uitgesteld. "Het is dramatisch. We weten niet meer wat we moeten geloven", verzucht Miles Wols van Strandrestaurant FF Tijd. Collega Jeroen van Anholt van Beachclub The Bing: "De gemeente masseert het publiek om langer door te gaan."

Het 'noodplan' is om in juli de metro met beperkte snelheid over de Hoekse Lijn te laten rijden, zolang de beveiligingssoftware nog niet helemaal af is en er nog problemen zijn bij spoorwegovergangen. Problemen in de spoorbeveiliging bij overwegen worden dan handmatig opgelost.

Jacko Roest sprak na het paasweekend met verantwoordelijk wethouder Arjan van Gils. Die toonde begrip voor de situatie van de strandondernemers. Zo worden de mogelijkheden van een investeringsfonds voor de ondernemers besproken. Verder zegde hij een verlenging van de campagne 'Proef de Hoek' toe.

Roest verwacht dat de metro in juli rijdt, "maar dat blijft hopen. Het is geen zekerheid."