Archief
Signbiblio

Signbiblio

Anti-islamitische basisschoolpetitie in trek, maar zinloos

Een petitie tegen de komst van een islamitische basisschool in Westland is inmiddels al meer dan duizend keer ondertekend. Vaak anoniem, maar regelmatig ook met naam en toenaam. Maar hoeveel mensen de petitie ook ondertekenen, het heeft helemaal geen zin.

De petitie is een reactie op de uitspraak van de Raad van State van afgelopen woensdag. Die stelde de minister van onderwijs (Arie Slob) in het ongelijk. Slob stelde dat er onvoldoende bewijs is geleverd door stichting Yunus Emre voor het bestaansrecht van een islamitische basisschool in Westland. Maar de hoogste bestuursrechter gaat daar niet in mee en nu is de overheid verplicht om de school te helpen met een vestiging binnen de gemeentegrenzen.

Hans van Poelgeest startte donderdag een petitie die de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Westland onder meer oproept om tegen de uitspraak van de hoogste bestuursrechter in beroep te gaan, om zodoende de komst van een islamitische school tegen te houden. Maar het punt is juist dat dat helemaal niet kan. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter in ons land. Er is geen beroep tegen mogelijk.

Het enige dat nog kan worden gedaan is dat burgers zich wenden tot het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, omdat Nederland de Europese Rechtspraak boven de nationale plaatst. De kans dat een zaak als deze het daar echter redt, is zeer klein, juist omdat men daar uitgaat van het gelijkheidsprincipe. Immers mag je in Nederland ook basisscholen stichten op basis van een protestante- of een katholieke grondslag.

Initiatiefnemer Hans van Poelgeest laat desgevraagd weten zich te bezinnen op de optie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Verder overweegt hij de komende tijd met diverse (lokale) partijen in contact te treden om te kijken wat er nog mogelijk is.

Categorieen:
Westland Algemeen