Archief

Straatnaamtwist Maassluis beslecht: het wordt Sjaak

Het geven van een juiste naam aan een straat kan nog een heel gedoe zijn, zo blijkt uit een document van de gemeente Maassluis. In de Burgemeesterswijk keert over een tijdje namelijk een oude straatnaam terug, maar moet die ook weer op dezelfde manier geschreven worden, is de vraag. Het gaat om de Jac. Boezemanstraat.

Punt is dat alle namen in de vernieuwde wijk tegenwoordig voluit worden geschreven. Maar hoe schrijf je de naam van de verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog nu precies? Is het Jacques? Jacobus? Of Sjaak? Uit de archieven blijkt dat Boezeman voluit Jacobus Johannes Wilhelmus Boezeman heet, met als roepnaam Sjaak. Maar er is ook een bidprentje gevonden waarin de familie hem herinnert als Jacques.

In de raadsvergadering van oktober 1964 is besloten om in de oude Burgemeesterswijk een Jac.Boezemanstraat te maken. Maar sinds de flats daar zijn gesloopt, is de straat niet meer teruggekeerd. In 2009 is vanwege de terugkeer van de straat, op voordracht van de straatnamencommissie, besloten om deze de Jacques Boezemanstraat te noemen. Dat werd later toch weer gewijzigd in Jac. Boezemanstraat.

Maar omdat een afkorting in de voornaam afwijkt van de rest van de namen in de vernieuwde wijk, is deze maand besloten om te gaan voor de roepnaam van Boezeman: Sjaak. De straat krijgt dan ook de titel: Sjaak Boezemanstraat.

Categorieen:
Maassluis Algemeen