Archief

Geen opening vaarseizoen vanwege geluidseisen

De opening van het Heuls Vaarseizoen gaat op 18 mei waarschijnlijk niet door, vanwege geluidseisen die Midden-Delfland stelt. De organisator heeft daardoor aangegeven dat het hem te veel wordt. Dat liet burgemeester Rodenburg van die gemeente dinsdagavond weten tijdens de raadsvergadering, na vragen van D66.

Op 18 mei zouden zo'n veertig boten door het gebied rond Kwintsheul varen. Daarbij zouden ze behalve de gemeente Westland ook een klein stukje van Midden-Delfland aandoen. Het evenement werd de afgelopen jaren ook al meermaals georganiseerd. Naar aanleiding van de editie van vorig jaar kwamen bij Rodenburg meerdere klachten binnen van geluidsoverlast uit het stiltegebied van Midden-Delfland.

"In Midden-Delfland moeten we respect hebben voor het landschap. We hebben daarom gevraagd om het geluidsniveau ernstig terug te draaien", aldus de burgemeester. "Het gaat wat ver om een silent disco op de boten voor te schrijven, maar we hebben elkaar begrepen."

Verder zou de politie ook extra veiligheidseisen hebben geadviseerd aan Midden-Delfland. "De beveiliging is wat aan de magere kant, ook tegen de achtergrond dat je een lange stoet hebt met slechts één beveiliger voorop en één achterop. Dat is niet effectief als er ergens tussenin wat gebeurt." Overigens zijn deze veiligheidseisen niet vanwege incidenten in eerdere jaren.

"De organisator heeft vastgesteld dat het voor hem heel erg lastig is om aan de voorwaarden te voldoen voor dit evenement, waar toch al zoveel geluid bij gemaakt wordt. Ook met extra beveiliging erbij wordt het een heel groot evenement, waarbij alles op zijn schouders ligt."

Burgemeester Arends van Westland liet dinsdagmiddag nog weten positief te staan tegenover het evenement en geen aanvullende eisen te willen stellen. Ook voor Rodenburg is het evenement van harte welkom, "maar dan wel met de voorwaarden die we hebben gesteld op het gebied van geluid."