Archief

Dominee Schelling vindt euthanasie soms oplossing

De Monsterse gepensioneerde dominee Piet Schelling maakt in zijn nieuwe boek duidelijk dat voor hem in sommige gevallen euthanasie een acceptabele oplossing is. "Als er in mijn bestaan een fase komt waarin ik het lijden niet meer verdraag, is euthanasie een begaanbare uitweg. Binnen mijn mensbeeld en geloofsbeleving is daar ruimte voor", schrijft Schelling.

Zijn boek met als titel 'Denkend aan de dood kom ik tot leven' is donderdagavond in De Hoeksteen in Monster gepresenteerd. Hoewel er geen aanleiding is te veronderstellen dat zijn eigen einde in aantocht is, is de 72-jarige emeritus predikant er, bij wijze van spreken, eens goed voor gaan zitten om na te denken over alle aspecten van het levenseinde. Het is een proces van wel drie jaar geweest, liet Schelling tijdens de presentatie weten. Hij heeft overigens geruime tijd geaarzeld om zijn gedachten over de dood te publiceren, vanwege de familie. Hij is daarom daarover met vrouw en kinderen in gesprek gegaan.

'Meer gaan waarderen'

Schelling is blij dat hij al zijn overwegingen en afwegingen aan het papier heeft toevertrouwd: "Denken over je eigen dood geeft inzicht in jezelf en in alles wat van waarde is. Ik ben het leven meer gaan waarderen, nadat ik de realiteit van de dood en daarmee de vergankelijkheid meer bij mezelf toeliet." Hij pleit er voor om nabestaanden niet met raadsels op te schepen over aspecten waar jezelf duidelijke wensen over hebt.

Schelling heeft ook stilgestaan bij de vraag, hoe gelovigen die hem als predikant hebben meegemaakt, zullen reageren op de uitkomsten van zijn denkproces. "Binnen de christelijke spiritualiteit neemt het leven na dit leven een grote plaats in. Voor mij is dat niet vanzelfsprekend. Door de tijd heen ben ik daar anders over gaan denken. Stel ik mijn geloofsgenoten niet teleur als ik mijn mening publiek maak? Ik hoor het al iemand zeggen: 'Hij heeft bij de uitvaart van mijn moeder verteld dat zij deel heeft aan Gods licht, maar nu proef ik bij hem enige twijfel'. Iemand teleurstellen of kwetsen of iets afnemen - het kost me moeite", verklaart Schelling.

Euthanasie

Hij wijst er op, dat de thematiek van euthanasie bij bijbelse vertellers, dichters en wijzen niet ter sprake komt. "Mogen wij ingrijpen in ons leven?", vraagt Schelling zich hardop af. Zijn antwoord: "Onophoudelijk heb ik in mijn leven het heft in eigen hand genomen en de richting van mijn leven omgebogen. Mag ik, komend aan het einde van mijn leven, ook het heft in handen nemen door aftakeling een halt toe te roepen? Ja! Kiezen voor het einde in een situatie van verregaande afbraak kan een keuze zijn uit eerbied voor de heiligheid van het leven."

"Maar het leven is toch gegeven en gegeven leven mag je niet beƫindigen, klinkt hier en daar. Inderdaad, het leven is gegeven. Echter, is het niet legitiem die gave terug te geven wanneer het niet meer functioneert? Ik beantwoord deze laatste vraag bevestigend", schrijft Schelling.

Categorieen:
Monster Cultuur