Archief

College Westland wil 15 'pauzewoningen' beschikbaar stellen

Het Westlandse college van burgemeester en wethouders denkt na instemming van de gemeenteraad zeker vijftien pauzewoningen in de gemeente te kunnen realiseren. Dat blijkt uit een raadsvoorstel. De woningen komen dan beschikbaar in Poeldijk, Honselersdijk, De Lier en Monster.

Pauzewoningen zijn bedoeld voor mensen die op korte termijn opvang/huisvesting nodig hebben, waarin niet kan worden voorzien door het reguliere aanbod. Zij vallen nu nog overal tussen wal en schip. De bedoeling is dat pauzewoningen een periode van maximaal twee jaar overbruggen, zodat in de tussentijd naar een andere woonoplossing kan worden gezocht.

Volgens het raadsvoorstel blijkt uit onderzoek van de huidige lijst van mensen die dringend op zoek zijn, dat het een relatief kleine groep gaat, die sterk wisselt in samenstelling. Op dit moment zouden er vier of vijf huishoudens zijn die mogelijk voor een dergelijke pauzewoning in aanmerking komen.

De woningen zelf zullen geschikt worden gemaakt voor bewoning en sober worden ingericht. Ook komt er een verhuiskostenvergoeding beschikbaar. De maximale huurprijs van de pauzewoningen ligt op 720,41 euro zodat mensen nog huurtoeslag kunnen aanvragen.

De kosten van het geschikt maken en beschikbaar stellen van de woningen zijn geraamd op 52.500 euro. Die moeten uit de reserve Volkshuisvesting komen. Of de raad hiermee akkoord gaat moet op 16 april blijken, als er over wordt gestemd in de raadsvergadering. Naar verwachting wordt het onderwerp eerst besproken in de commissie Maatschappelijke Omgeving van 1 april.

De gemeenteraad nam ruim een jaar geleden unaniem een motie aan die was opgesteld door toenmalig CDA-raadslid Dennis Chafiâ voor een onderzoek naar pauzewoningen in Westland. In noodsituaties, bij scheiding en andere urgente huisvestingsvragen, zijn mensen vaak aangewezen op sociale huur, particuliere huur of goedkope koop. Maar door de actuele ontwikkelingen in de woningmarkt zijn er nu minder woningen beschikbaar voor één- en tweepersoonshuishoudens.