Archief

Blinde Westlandse wil zelfstandig kunnen stemmen

Ria Vogelaar uit Monster, die inmiddels zes jaar blind is, hoopt dat de gemeente Westland voor de Europese Verkiezingen in mei een stem-mal en een soundbox heeft aangeschaft. Zij stemt op 20 maart voor de Provinciale Staten en het waterschap nog met hulp van haar man, die het juiste rondje voor haar aanwijst. De instanties Solutions Radio en FabLab hebben een oplossing bedacht, waardoor blinden en slechtzienden minder afhankelijk zijn.

Mensen met een handicap, zo ook een visuele, moeten zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Dit is opgenomen in het VN-verdrag Handicap uit 2016. De twee bovengenoemde instanties hebben een radio en een stem-mal ontwikkeld die deze zelfstandigheid mogelijk maakt. Op de radio, de zogenoemde soundbox, zijn de partijen en de lijsttrekkers te horen. Daarbij hoort een stem-mal die om de stemlijst heen wordt gelegd. Kiezers kunnen aan de mal voelen welk rondje zij moeten inkleuren.

Stemmen met hulp

De stemhulp is voor deze verkiezingen in twaalf gemeenten te gebruiken, maar niet in Westland, Midden-Delfland en Maassluis. Omdat er per provincie en waterschap gestemd kan worden, mogen visueel beperkten wel in andere gemeentes stemmen, mits ze een kiezerspas aanvragen. In Den Haag en Rotterdam kan de stemhulp al worden gebruikt.

Westland

De gemeente Westland heeft voor de verkiezingen van volgende week brailleboeken en loepen aangeschaft, maar dat is geen uitkomst voor iedereen. Lang niet alle blinde mensen kunnen braille lezen. Veel mensen die op latere leeftijd hun zicht verloren, hebben het brailleschrift niet makkelijk opgepakt. Blinde mensen mogen in Westland wel iemand meenemen naar het stemhokje om hen te helpen.