Archief
Historisch Archief Westland

Historisch Archief Westland

Poelmolen past niet in Poelzone

Een nieuwe molen in de Poelzone kan de natuur verstoren. Daarom wil het college van B en W niet meewerken aan een initiatief voor herbouw van een molen in dit gebied. Dat heeft de initatiefnemer te horen gekregen.

Tot 90 jaar geleden stond aan de Hoflaan in 's-Gravenzande de Poelmolen, maar door de komst van een gemaal is de molen overbodig geworden en afgebroken. Initiatiefnemer Hans van Poelgeest wil een nieuwe molen bouwen, die een toeristische impuls moet geven aan het recreatiegebied tussen Monster, 's-Gravenzande en Naaldwijk.

Volgens B en W loopt door de Poelzone een belangrijke vleermuizentrekroute en de naastgelegen Plas van alle Winden is een rustplaats en voedselrijk gebied voor watervogels. "De financiƫle haalbaarheid van het initiatief is een bijkomende vraag", meent het college.

Initiatiefnemer Hans van Poelgeest van Stichting de Poelmolen reageert teleurgesteld en verbaasd. "Ik had absoluut niet verwacht dat ons project bij de gemeente getrakteerd zou worden op een rode kaart. Gezien alle onderliggende bouwplannen kan ik mij niet vinden in de aangedragen onderbouwing", aldus Van Poelgeest. "Ik laat het er niet bij zitten."

WOS Nieuws maakte eerder deze reportage over het initiatief: