Archief

Oud-medewerker De Jager: "Afbreken Jagershuis is een verschrikking"

Ruim 1.400 handtekeningen en verontwaardiging bij oud-medewerker Eugene de Jager. De aangekondigde afbraak van restaurant Het Jagershuis in Hoek van Holland brengt, op z'n zachts gezegd, veel teweeg.

Projectontwikkelaar Bouhuisen Groep uit Naaldwijk heeft het restaurant gekocht en wil hier negentien appartementen realiseren. "Een uniek ontwerp. Gasloos en nagenoeg energieneutraal", zegt projectontwikkelaar Alexander Bouhuisen met trots.

Maar daar hebben tegenstanders van het bouwplan geen boodschap aan. Het Jagershuis diende in de Tweede Wereldoorlog als kantine en administratiekantoor voor de Duitse bezetter. Sloop van dit militair erfgoed is daarom uit den boze.

Zo denkt ook Eugene de Jager erover. Familielid Anton (Toon) de Jager krijgt de kavel de jaren '50 in bezit en maakt er een goed draaiend etablissement van. Eugene staat in die tijd als chefkok op de loonlijst. "Een geweldige tijd", noemt Eugene het. Honden kregen bij binnenkomst meteen een bak met water en eten. Eigenaar Toon behandelde ook zijn eigen hond vorstelijk. "Een airedaleterriƫr, dat was hun kind. Die zat 's avonds aan tafel mee te eten. Met een slabbetje."

Volop mooie herinneringen dus aan Het Jagershuis. Sloop van het gebouw gaat er bij De Jager dan ook niet in. "Een verschrikking. Dit heeft betekenis voor een zware tijd die in Nederland geweest is. Je zou dit verzieken met flats."

Projectontwikkelaar Bouhuisen laat eerder weten de sentimenten van de tegenstanders te begrijpen. Hij wil daarmee om tafel zitten. Maar hij verdedigt de bouwplannen. "De heren verkopers hebben een commerciƫle overweging gemaakt. Nu bestaat de mogelijkheid hier woningen te ontwikkelen."

Intussen staat nog steeds een petitie online voor behoud van Het Jagershuis. Die is dinsdagmiddag al ruim 1.400 keer getekend.