Archief

Hondendijk bij Monster gaat niet dicht: 'Dat is fake news'

Het hondenuitrengebied tussen strandopgang Molenslag en het Schelpenpad in Monster blijft gewoon open. Wel roept beheerder Dunea hondenbezitters op om drollen op te ruimen. Daarvoor zijn extra prullenbakken neergezet.

De Slaperdijk is beschermd natuurgebied (Natura 2000) en dus geldt er een opruimplicht. Maar niet iedereen houdt zich daar aan. Door de vele hondendrollen krijgen bepaalde bloemen en planten geen mogelijkheid tot leven te komen. "Daarom vragen wij mensen te voldoen aan de opruimplicht", zegt Sandra Zittersteijn van Dunea.

Maar Dunea neemt meer maatregelen om de natuur een kans te geven. Zo wordt een deel van de afrastering verplaatst, waardoor meer ruimte voor bloemen en planten vrijkomt. Verder gaat het maaibeleid op de schop. Normaal gesproken maait men in één keer alles kaal. Nu gaat dat in vier stappen, zodat er in de winter altijd een deel ongemaaid blijft en dieren, planten en zaden kunnen overwinteren. "Zodat er volgend voorjaar nieuwe natuur is."

De aankondiging van de werkzaamheden zorgde voor flink wat onrust. Er ging zelfs een petitie rond om te voorkomen dat de dijk dicht gaat, maar daar is totaal geen sprake van. "Dat was fake news, gelukkig maar", zegt Sandra.

Het verplaatsen van de afrastering duurt nog een week. Daarna begint het broedseizoen en mag er niet meer met machines gewerkt geworden. Vanaf dan wordt met de hand de afrastering afgemaakt.

Categorieen:
Monster Algemeen