Archief

Hoek van Holland wordt klaargestoomd voor 'harde brexit'

Er komt een opstelplaats voor 200 vrachtwagens op de Oranjeheuvel in Hoek van Holland. Als de zogeheten 'harde brexit' door zou gaan, is deze nodig om rondzwervende vrachtwagens bij de douane te voorkomen. Dit werd woensdagavond besproken in de Hoekse gebiedscommissie. Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann beantwoordde er vragen van inwoners.

Het terrein op de Oranjeheuvel moet op 29 maart af zijn, de datum waarop de mogelijkheid van een brexitdeal vervalt. Dit houdt in dat import en export van producten strengere regelgeving krijgt. Uit een simulatie, georganiseerd door gemeente Rotterdam, bleek dat in het ergste geval 16 tot 32 procent van de vrachtwagens hun papieren niet in orde hebben na de brexit. Deze (maximaal 200) vrachtwagens kunnen dan wachten op de juiste documenten op de Oranjeheuvel.

Extra aandacht werd woensdag gevraagd voor de handhaving op de opstelplaats. Voorzitter van de ondernemersraad van Hoek van Holland, Cees Schalkoort, gaf aan dat er gelet moet worden op trucks die illegaal op het terrein zullen parkeren om betaling elders te ontwijken.

Er wordt ook gewerkt aan een verkeerscirculatieplan voor de eerste paar maanden na de brexit. Verkeerscentrum Nederland neemt deze taak op zich en zal het plan eind februari naar buiten brengen. Bij dit plan moet worden gedacht aan omleidingen, zowel op lokaal als op nationaal niveau. Ook is er een idee om matten te leggen in de bermen van ontsluitingswegen om onveilige situaties tijdens de voorziene vrachtwagenfiles te voorkomen.