Archief

Wethouder Wijbenga wil natuurbegraven in Bonnenpolder

De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga is voorstander van het plan voor een natuurbegraafplaats in de Hoekse Bonnenpolder. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte, waar de voortgang van het bestemmingsplan besproken. Wijbenga stelde dat het gebied open en toegankelijk moet blijven. Hiervoor moet onderzoek gedaan worden, onder meer op het gebied van verkeer, eventuele grondwaterverontreiniging, flora en fauna en zicht op graven en begraven.

In 2016 heeft Natuurbegraven Nederland 128 hectare grond in de Bonnenpolder gekocht van de erven Van Rijckevorsel. Van deze 128 hectare is 30 hectare bestemd voor natuurbegraven. Samen met Natuurmonumenten en Stichting Het Zuid Hollands Landschap zijn er ontwerpen gemaakt voor het natuurgebied. Sindsdien zijn er veel bezwaren geweest van de inwoners van Hoek van Holland en van de gebiedscommissie.

Meningspeiling Hoek van Holland

Naar aanleiding van de bezwaren tegen de voorgenomen natuurbegraafplaats heeft de gemeenteraad in december 2017 een enquête gehouden onder twintig procent van de Hoekenezen. De uitkomsten lieten zien dat 67 procent van de mensen die de vragenlijst hadden ingevuld het oneens was met de komst van de begraafplaats. Wel was een grote meerderheid voor het open en groen houden van de polder. Echter had maar tweeëntwintig procent van de ondervraagden de lijst ingevuld, waardoor de wethouder betwijfelde of dit een representatief beeld geeft.



Insprekers

Voorafgaand aan het debat onder fractieleden werd aan zes insprekers ruimte te geven om zich uit te spreken over het bestemmingsplan. Het belangrijkste onderwerp van de insprekers bleek het natuurbegraven. Zowel voor- als tegenstanders hielden hun betoog. "Ik wandelde vorig jaar in zo'n gebied. Daar zat ik op een bankje en at een heerlijk broodje, alsof ik gewoon in de natuur was" aldus een van de voorstanders. Tegenstanders hielden vast aan de enquête: "Ik kan me niet voorstellen waarom u de uitkomsten niet serieus zou nemen." Een andere inspreker stelde dat de natuurbegraafplaats afleidt van het bespreken van de rest van het bestemmingsplan.



Toekomst

De wethouder gaf aan dat hij de uiteindelijke plannen nog deze zomer wil voorleggen aan de gemeenteraad. Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten is blij met de uitspraak, maar roept op om meer inspraak van zowel Hoekenezen als niet-Hoekenezen die belang hebben bij het gebied.

Peter Stok, voorzitter van de gebiedscommissie Hoek van Holland, is er niet blij mee, maar geeft nog niet op. Hij zal samen met de gebiedscommissie ferme brieven blijven schrijven, in de hoop dat het college en de raad afzien van de natuurbegraafplaats.