Archief

Keiharde botsing in Westland over Nashville-verklaring

De veelbesproken Nashville-verklaring leidde dinsdagavond tot een knallende discussie in de gemeenteraad van Westland. Raadslid Mireille van der Stelt (GBW) vloog fractieleider Willy de Zoete (CU-SGP) nog net niet in de haren.

De Nashville-verklaring brengt landelijk veel discussie teweeg en in Westland is dat niet anders. In het document worden homoseksuele relaties afgewezen. Ook wordt in de verklaring gesuggereerd dat homo zijn te genezen is.

Volgens GemeenteBelang Westland druist dit in tegen artikel 1 van de Grondwet. De partij wilde daarom van ieder Westlands raadslid afzonderlijk weten hoe hij of zij erin staat.

De Zoete is van mening dat iedereen vrij is om te denken, "want dit land is vrij". Dit viel bij Van der Stelt helemaal verkeerd. "U neemt het op voor een paar mensen die denken dat homoseksualiteit een ziekte zou zijn en door God genezen zal worden. Alstublieft, dit gaat mij echt heel ver".

De fractieleider van ChristenUnie-SGP blijft erbij, dat in Nederland vrijheid van meningsuiting geldt. GBW-raadslid Van der Stelt: "Wij hebben een grondwet en dit is een discriminerende verklaring. Het kan maar duidelijk zijn dat u hier zo over denkt". De Zoete: "Ik wil inderdaad een lans breken voor de vrijheid van meningsuiting".

Na deze verhitte discussie stemde de gemeenteraad over een motie waarin wordt opgeroepen afstand te nemen van de Nashville-verklaring. Van de 38 aanwezige raadsleden stemden 19 raadsleden voor de motie en 19 raadsleden stemden tegen. Kortom: de stemmen staakten. Daardoor wordt de motie doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering van 19 februari en dan opnieuw in stemming gebracht, zo schrijven de regels voor. Westland telt eigenlijk 39 raadsleden, maar Melanie Stokkers (Westland Verstandig) was verhinderd.

Categorieen:
Westland Politiek