Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

'Burgemeester Bouke' stelt zich voor aan Westland

"Ik heb er alle vertrouwen in dat ik, als geboren Drent met Fries bloed, mij heel snel weet te wortelen in Westland." Dat zei de nieuwe burgemeester van Westland, Bouke Arends, dinsdagavond in zijn installatierede in het gemeentehuis in Naaldwijk.

Emmenaar Arends is de opvolger van waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne, die per 1 oktober vorig jaar was aangetreden na het vertrek van Sjaak van der Tak. De lange tussenperiode had alles te maken met de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Besloten werd om het opstellen van de profielschets voor een nieuwe burgemeester over te laten aan de nieuwe gemeenteraad. Arends kwam daarna als favoriet naar voren uit de twaalf sollicitanten.

In zijn installatierede kwam hij te spreken over de profielschets die door schoolkinderen uit Westland was opgesteld. Arends zei: "Daarin kwamen thema's naar voren als: humor, netjes uitzien, man, betrouwbaar, aardig. En zegt u nu zelf: Dat staat toch allemaal hier voor u". Het leverde hem een lachsalvo vanuit de zaal op.

Arends wil zich ook laten gelden als ambassadeur voor Westland en trok een parallel met Emmen. "Uw inwoneraantal wordt schromelijk onderschat. Emmen had ook te kampen met een imago van onbekendheid. Goede dingen worden te veel als vanzelfsprekend ervaren", hield hij zijn gehoor voor. Daar gaat hij aan werken. Niet met "dikke verhalen", maar wel zelfverzekerd, klonk het strijdvaardig.

Na de installatiebijeenkomst kreeg de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, het woord. Hij wees er op, dat Arends 31 jaar lang de gemeente Emmen heeft gediend. Hij ontving als dank de Erepenning van die gemeente.