Archief

Provincie betaalt mee aan onderzoek aardwarmte bij TU Delft

In onze regio wordt er al op een aantal plaatsen aardwarmte naar boven gehaald, maar binnenkort wordt er ook onderzoek gedaan en lesgegeven over aardwarmte aan de TU Delft. De provincie Zuid-Holland betaalt er aan mee om zo de ontwikkeling van duurzame en lokale warmtebronnen te stimuleren. Het gaat om een bedrag van in totaal 50.000 euro.

Acht van de vijftien geothermische projecten in Nederland bevinden zich in Zuid-Holland. Initiatieven voor geothermieprojecten komen vooral voor in glastuinbouwbedrijven in onze regio, zoals bijvoorbeeld Trias Westland in Naaldwijk en GeoPower Oudcamp in Maasland.

Gedeputeerde Han Weber denkt dat geometrie in de tuinbouw pas een eerste stap is. "Wij verwachten dat aardwarmte op grote schaal woningen, kantoren en andere industrieën kan verwarmen", stelt hij tegenover mediapartner Omroep West. "Bijvoorbeeld via de koppeling met de aanleg van een warmtenet. Met onderzoek willen we dit uitvinden."

Onderwerpen die de zogeheten leerstoel in de komende twee jaar behandelt, zijn onder andere de samenstelling van de ondergrond, de risico's van het aanboren van warmtebronnen, tot aan de economische haalbaarheid van geothermie. Het team dat het onderzoek vorm gaat vormgeven, heeft een directe link met de geplande geothermiebron die wordt aangelegd op de campus van de Technische Universiteit en het nog in ontwikkeling zijnde innovatiecentrum geothermie in Rijswijk.