Archief

Midden-Delfland: Genoeg statushouders gehuisvest, soms wel te langzaam

De gemeente Midden-Delfland hoeft dit jaar geen statushouders meer te huisvesten. Sterker nog, er zijn negen vergunninghouders meer opgevangen dan nodig. Dat blijkt uit een brief die de provincie Zuid-Holland heeft gestuurd. De gemeente had voor de tweede helft van 2018 een taakstelling van dertien.

De provincie is wel kritisch, want in acht gevallen duurde het langer dan de afgesproken tien weken voordat er een woning werd gevonden. "Gemiddeld wachten de vergunninghouders die langer dan de afgesproken tien weken wachten, 129 dagen, afgerond achttien weken. Wij vragen u dringend maatregelen te nemen opdat de vergunninghouders binnen de gestelde termijn gehuisvest worden."

In een verklaring aan de gemeenteraad laat verantwoordelijk wethouder Renzen weten dat dat moeilijk ligt. "De betreffende gekoppelde vergunninghouders zijn, vanwege gezinssamenstelling of medische situatie, niet te huisvesten in een tijdelijke unit in De Kreek. Zij zijn aangewezen op een geschikte woning van Wonen MiddenDelfland. Vanwege de lage mutatiegraad van de corporatiewoningen in onze gemeente is de termijn van tien weken al snel overschreden, wanneer het gaat om een passende woning."

Overigens is de termijn van tien weken een probleem in heel Zuid-Holland, aldus de provincie. "In totaal 605 van de 1.169 gekoppelde vergunninghouders wachten te lang op huisvesting (52 procent). De vergunninghouders die langer dan tien weken wachten, wachten gemiddeld 184 dagen (26 weken). 38 vergunninghouders wachten al langer dan één jaar op een woning."