Archief
WOS Media

WOS Media

Klok Bartholomeuskerk valt twee keer stil: hoe kan dat?

Oplettende Poeldijkers hebben het gezien: zowel maandag als dinsdag stond de klok van de Bartholomeuskerk stil. Nadat de koster het vastgelopen uurwerk maandag weer aan de praat had gekregen, stonden de wijzers dinsdagochtend urenlang op half zeven. Hoe kan dat?

Ted Barendse, de koster van de kerk, heeft wel een verklaring: "Het opwindsysteem van de klok is elektronisch, en hij is twee keer uitgeslagen. Dat kan door weerstand of er zit ergens een elektronische storing".

Volgens Barendse gebeurt het een paar keer per jaar dat de tijd stilstaat, maar twee keer binnen 24 uur komt weinig voor. "Tot nu toe kan ik het zelf oplossen, maar als het nog een keer gebeurt, dan zal ik er iemand bij moeten halen".

1926

Het mechanisme waarop de klok draait, stamt uit 1926. In het midden van het 'fabriekje' zit zelfs een klein uurwerk, waarmee de koster in geval van calamiteiten de klok kan verzetten. Het linker gedeelte is verantwoordelijk voor de hele en kwart-over uren, het rechter gedeelte gedeelte regelt de halve en kwart-voor uren.

Categorieen:
Cultuur