Archief

Nuchtere held: 'Ik hoop dat iemand anders hetzelfde zou doen'

Een heldenactie van Ron van Bodegom Smith uit 's-Gravenzande. Maandagmiddag rond lunchtijd redde hij een meisje van drie jaar uit een auto, die in een sloot aan de Thorbeckestraat in Naaldwijk was gereden. Maar zelf blijft de Westlander er nuchter onder: "Ik zou niet zo snel zeggen dat ik het knap vind van mezelf, maar ik hoop dat iemand anders hetzelfde zou doen als er familie van mij in het water ligt."

De auto met de peuter rolde op een onbewaakt ogenblik de sloot in. Omdat de moeder van het meisje nog iets moest pakken, zat de peuter alleen in de wagen. De voorbijrijdende Van Bodegom Smith zag de auto in het water liggen en besloot te gaan kijken. "Dan denk je, zou er nog iemand in liggen?" Dat was het geval, waarop hij zijn reddingspoging startte.

Gemakkelijk was de reddingspoging overigens niet. Nadat hij zijn kleren uit deed en bij de auto gekomen was, probeerde hij op het dak te gaan staan, maar daardoor zonk het voertuig alleen maar verder naar de bodem. Vervolgens vroeg hij het kind het raampje open te doen: "Maar ja het meisje was pas drie, dus dat ging natuurlijk niet."

Er zat dus niets anders op dan het raam open te krijgen. Met een hamertje lukte het niet, dus gebruikte Van Bodegom Smith zijn blote handen. "Ik wil het niet spannender maken als dat het is. Ik heb het kindje eruit kunnen halen en ze is nu weer bij haar moeder. Hij hield er zelf wat snijwondjes aan over, net als de politieman die hem uiteindelijk bijstond in zijn reddingspoging. Het meisje maakt het naar omstandigheden goed.