Archief
Ed de Vries

Ed de Vries

Nieuwe burgemeester Westland dinsdag bekend: 'hopelijk ervaren bestuurder'

Het wordt een spannende avond dinsdag in het gemeentehuis van Westland, dan wordt bekend gemaakt wie de nieuwe burgemeester wordt. Is het een man of een vrouw? Iemand uit de gemeente of van daarbuiten? En wie is er eigenlijk zo gek om het te willen? De gemeenteraad van Westland staat er om bekend dat er scherp gedebatteerd kan worden.

"Het zou goed zijn als het bijvoorbeeld een wethouder is uit een grote stad, iemand met veel bestuurlijke ervaring," zegt oud-burgemeester Ties Elzenga. Hij was van 1993 tot 2004 de laatste burgemeester van Naaldwijk. "In die tijd was het anders. De raad had drie fracties, van CDA, PvdA en VVD, en die leverden ook de wethouders. Dan waren we vaak in een half uur uitvergaderd."

De procedure is nog altijd dezelfde. "Er verschijnt een oproep in de Staatscourant, daar kunnen mensen op reflecteren en dan doet de commissaris van de koning een voordracht van zes of zeven mensen naar de vertrouwenscommissie." De procedure voltrekt zich in het diepste geheim. "Dat moet ook wel," zegt Elzenga, "want als je huidige werkgever erachter komt dat je solliciteert, is dat niet leuk."

Columnist Rien van den Anker begrijpt wel dat er geen namen zijn uitgelekt. "Daar staan zulke zware straffen op." Volgens Van den Anker gaat de nieuwe burgemeester het niet meteen makkelijk krijgen: "Hij of zij komt nog steeds in een onaangename sfeer. Het vertrouwen is nog niet zoals je zou moeten hebben in een normaal functionerende gemeenteraad. Dat maakt het aan de ene kant heel spannend, maar het is niet leuk om daarin te beginnen."

Van den Anker hoopt dat het een vrouw wordt, al denkt hij dat het niet zal gebeuren. "Wat jammer is, want een vrouw zal anders omgaan met de raad dan een man." De bekendmaking is dinsdagavond vanaf 20 uur live te volgen op de site van de WOS.