Archief
Google Streetview

Google Streetview

Maasland krijgt een zes meter hoge treurwilg terug

Maaslanders die de kap van de beeldbepalende treurwilg aan de Slot de Houvelaan met lede ogen aanzien, kunnen wellicht toch opgelucht ademhalen. Hoewel de wilg toch echt om moet worden gehaald, investeert de gemeente Midden-Delfland in een al wat grotere boom met een omtrek van 30 tot 35 centimeter. Dat blijkt uit de beantwoording op vragen van OGP door het Midden-Delflandse bestuurscollege.

Een jonge treurwilg kost normaal bij een stamomtrek van 20 centimeter zo'n 750 euro. De boom die nu aangeschaft wordt en zo'n 6 meter hoog is, kost 3.000 euro. Een dikkere boom aanschaffen kan, maar kost aanzienlijk meer geld (10.000 euro) en heeft als bijkomend nadeel dat oudere bomen minder goed kunnen wennen aan een nieuwe plek.

Het college van burgemeester en wethouders van Midden-Delfland heeft dan ook gekozen voor een oplossing waarbij de kans groot is dat de boom goed reageert op de nieuwe plek, maar wel met een wat dikkere stam. De nieuwe treurwilg zou dan zeker weer zo'n 40 tot 60 jaar mee moeten kunnen gaan.

De wilg aan de kop van de singel is volgens de gemeente gevaarlijk is geworden, omdat de stam en een aantal takken van de boom hol zijn geworden.